
În anul școlar 2018-2019 a fost raportat un singur astfel de caz, la învățământul primar, iar în anul școlar 2019-2020 au fost 10 cazuri. Perioada de vârf în care acest fenomen s-a făcut remarcat o reprezintă anii 2020-2022, perioada pandemiei de COVID-19. Astfel, în anul școlar 2020-2021 au fost 37 de elevii retraşi din școlile sucevene în vederea înscrierii lor în învăţământul de tip homeschooling, iar în anul școlar următor alți 38 de copii au luat această cale. Începând cu anul școlar 2022-2023, când fenomenul a fost depistat și s-au luat unele măsuri pentru stoparea acestuia, numărul copiilor retrași din sistem s-a diminuat considerabil, astfel că în statistici apar doar un elev de clasă primară și doi elevi din învățământul gimnazial care s-au îndreptat spre ”homeschooling”.
Inspectoratul Școlar Județean Suceava a finalizat centralizarea informațiilor transmise de unitățile de învățământ din județ cu privire la elevii retraşi din învăţământul de stat obligatoriu în vederea înscrierii lor în învăţământul de tip homeschooling. Amintim că, în urma mediatizării cazului părinților din Bihor care au fost trimişi în judecată şi au primit câte 4 luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, pentru că i-au retras de la școală și au decis să-i educe acasă pe cei patru copii ai lor, Ministerul Educației a luat unele măsuri. Au fost transmise inspectoratelor școlare adrese prin care se cerea informarea părinților cu privire la obligațiile care le revin pentru asigurarea dreptului la educație al copiilor, identificarea cazurilor, colaborarea cu Protecția Copilului pentru consiliere în vederea reînscrierii copiilor în învățământul obligatoriu, dar și sesizarea organelor de cercetare dacă părinții își retrag copiii de la școală. Învățământul la domiciliu nu este recunoscut în România.
Situaţia statistică a IȘJ Suceava arată că în ultimii șase ani școlari, din 2018 și până la data de 19.01.2024, au fost înregistrate, oficial, 91 de cazuri de ”homeschooling” în județul nostru. 69% dintre acestea – 63 de cazuri, sunt în mediul rural, iar 31% în mediul urban. Comparativ, la data de 25.01.2022, au fost raportate 86 de cazuri, astfel că, în ultimul an au mai fost doar cinci cazuri.
Mai exact, potrivit informațiilor oferite de purtătorul de cuvânt al IȘJ Suceava, prof. Cezar Anuței, în anul școlar 2018-2019 a fost raportat un singur astfel de caz, la învățământul primar, iar în anul școlar 2019-2020 au fost 10 cazuri, fiind vorba despre un preșcolar, cinci elevi de clase primare și patru elevi de gimnaziu. Perioada de vârf în care acest fenomen s-a făcut remarcat și a devenit oarecum popular printre anumiți părinți o reprezintă anii 2020-2022, perioada pandemiei de COVID-19. Astfel, în anul școlar 2020-2021 au fost 37 de elevii retraşi din școlile sucevene în vederea înscrierii lor în învăţământul de tip homeschooling, iar în anul școlar următor alți 38 de copii au luat această cale. În cei doi ani școlari, în total, au fost retrași din sistem 75 de elevi, dintre care 12 preșcolari, 32 de elevi de clase primare, 27 de elevi de gimnaziu, doi liceeni și doi elevi din învățământul profesional. Începând cu anul școlar 2022-2023, când fenomenul a fost depistat și s-au luat unele măsuri pentru stoparea acestuia, numărul copiilor retrași din sistem s-a diminuat considerabil, astfel că în statistici apar doar un elev de clasă primară și doi elevi din învățământul gimnazial care s-au îndreptat spre ”homeschooling”. În acest an școlar, până la data de 19 ianuarie, când au fost transmise cele mai recente informații pe această temă de către unitățile școlare din județul Suceava, au fost raportate două cazuri de părăsire a școlii, de către elevi de clase primare, în favoarea învățământului de tip homeschooling.
Potrivit legii, părinții au obligația să asigure participarea la cursuri a copiilor minor pe întreaga perioadă a învățământului obligatoriu. Nerespectarea acestei obligații constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei. Părintele sau persoana căreia i-a fost încredințat elevul minor și care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învățământului general obligatoriu se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Fapta nu se pedepsește dacă înainte de terminarea urmăririi penale inculpatul asigură reluarea frecventării cursurilor de către minor. (Oana NUȚU)
Leave a Reply